U Binisovu knjigu rekorda upisan novi rekord

6.10.2020

Najduži most na svijetu izgrađen je u Kini preko mora, dugačak je 42.5 kilometra i visok 108 metara. Za njegovu izradu ugrađeno je preko dva miliona kubika betona. Baš toliko betona proizvela je kompanija “Binis beton” iz Banjaluke. Kao što su Kinezi postali rekorderi po najvećem mostu u svijetu, tako je ova kompanija ispisala prve stranice “Binisove knjige rekorda”.

Most Hong Kong – Zhunai – Macao – najduži most na svijetu

Proizvodnju betona zaokružili su na dva miliona kubika- dovoljno i za izgradnju najvećih svjetskih arhitektonskih čuda. Na primjer, za gradnju jednog od najviših nebodera u svijetu- “Burj Khalifa” u Dubaiju, utrošeno 330.000 kubika betona. To znači da bi “Binisovih”, dva miliona kubika betona bila dovoljna za čak šest takvih tornjeva.

S Binisovih 2.000.000 m3 moglo bi se napraviti šest “Burj Khalifa”

Sa dva miliona kubika betona iz “Binisove knjige rekorda” mogle bi da se izgrade brojne svjetske i domaće zgrade. Zato ova domaća kompanija svojim kapacitetom proizvodnje može da parira najvišim svjetskim standardima gradnje.

Zbog toga smo željeli da saznamo kako su se upisali u knjigu rekorda, koliko vremena im je trebalo da obore ovaj rekord i u čemu je tajna njihovog uspjeha. Šta smo saznali, pogledajte u video prilogu u nastavku.

Share Button