Transportni beton – ugradnja

23.06.2020

U prošlom tekstu uveli smo vas u priču o transportnom betonu “BINIS” kompanije i predstavili osnovne informacije o tome šta je transportni beton i koje vrste betona ova uspješna kompanija proizvodi u svojih 30 godina postojanja.

U ovom dijelu teksta uputićemo vas u osnovne informacije o značaju svake betonske konstrukcije u konstruktivnom sklopu objekta, kvaliteti betona i kvalitetnog načina ugradnje, njege i o aktuelnim primjerima ugradnje betona koju “BINIS” kompanija trenutno realizuje.

Značaj betonske konstrukcije

Betonska konstrukcija je jedna od najbitnijih dijelova svake zgrade ili kuće. Ona čini kičmu svakog objekta u kojem se koristi, gdje se od temelja, pa do krova proteže kroz različite konstruktivne elemente: temelje, nosive zidove, stubove, grede, serklaže, nadvratnike, međuspratne konstrukcije i stepenice. Ovi konstruktivni elementi se uz pomoć statičkih proračuna dimenzionišu i tačno pozicioniraju na predviđenim mjestima u objektu, čime se postiže sigurnost građevine koja će odgovoriti na mnoga opterećenja, kao i uticaje zemljotresa. Značaj betonske konstrukcije je u tome što se na betonsku konstrukciju postavljaju svi ostali završni elementi svakog objekta, te je njeno planiranje i izvođenje veoma bitan dio građevinskih radova.

Proizvodnja, transport i ugradnja betona

Ukoliko su konstruktivni elementi betonski, u tom slučaju kvalitet betona i način njegove ugradnje je jedan od najznačajnijih faktora za dobijanje kvalitetne betonske konstrukcije koja će garantovati njen dugi vijek trajanja. Korišćenjem usluge transportnog betona “BINIS”-a izbjegavaju se problemi uvezivanja tehnološkog procesa proizvodnje, prevoza i ugradnje betona ujednačenog kvaliteta.

Proizvodnja transportnog betona vrši se u potpuno automatizovanoj, kompjuterski upravljanoj betonari, što omogućava podešavanja optimalnih uslova doziranja, miješanja i proizvodnju visoko kvalitetnog betona. Na raspolaganju su dvije betonare ukupnog kapaciteta 200 m³/h. U sastavu kompanije „BINIS“ posluje i kamenolom krečnjaka „Dobrnja“ (planina Manjača, opština Banjaluka), sa postrojenjem švedskog proizvođača „Sandvik“ kapaciteta 300 tona gotovih frakcija na sat. To znači da je za potrebe proizvodnje betona uvijek na raspolaganju isključivo kvalitetan kameni agregat u svim potrebnim frakcijama.

Transport betona obavlja se pomoću kamiona miksera različitih zapremina, do 50 kilometara od Banjaluke, dok su za veće razdaljine zbog vezanja betona potrebni posebni dogovori i uslovi za njegov transport.

Bitan faktor za postizanje visokog kvaliteta betona je njegova isravna ugradnja. Ugradnja betona na lokaciji se vrši pomoću pumpi za beton koje su sastavni dijelovi kamiona sa mikserom, ili velikim pumpama ukoliko postoji potreba kod ugradnje betona viših i većih objekata.

Osnovno pravilo u tehnologiji ugradnje betona je u tome da se postupak betoniranja ne smije prekidati, a kvalitet betona ne smije mijenjati, sve do završetka betoniranja određene konstruktivne cjeline. Zbog ovog pravila, ukoliko vam je cilj dobijanje što kvalitetnije betonske konstrukcije, usluga transportnog betona je nezajmenjiva.

Pod ugradnjom betona podrazumijevaju se sljedeće operacije: razastiranje betona ili punjenje oplate, zbijanje (kompaktiranje), kao i završna obrada. Beton je potrebno što homogenije ugraditi u oplatu, sa što manje šupljina, vazdušnih i vodenih mjehurića. Na taj način unutar same betonske mase svako zrno agregata zauzima optimalan položaj, čime se postiže bolja čvrstoća i dobar izgled betona. Za potrebe homogenije ugradnje betona koristi se postupak vibriranja koji je, pored različitih metoda i najčešći metod ugrađivanja svježeg betona. Tokom procesa vibriranja dolazi do “pakovanja” čestica i istiskivanja vazduha.

Kako bi se osigurali optimalni uslovi za hidrataciju cementa, beton mora biti zaštićen od štetnih uticaja vjetra, sunca i ekstremnih temperatura.

Njega betona je veoma bitan postupak koji se započinje odmah po ugrađivanju betona. Idealna temperatura sušenja betona je 23° C.  Hidratacijom cementa beton dobija svoju čvrstoću, te ukoliko iz betona voda ispari, prije nego što je beton dostigao maksimalnu čvrstoću, u tom slučaju neće biti dovoljno vode za proces hidratacije cementa. Krajnji rezultat ovog problema je loš kvalitet betonske konstrukcije. Ovo se može dogoditi tokom velikih vrućina koje vrlo lako mogu isušiti beton i na tom mjestu zaustaviti hemijske procese. Zato je kontunitet i stalno prisustvo vlage bitna u njezi betona. Pored visoke temperature, problemi nastaju i pri niskim temperaturama vazduha, zbog čega postoje propisane mjere prilikom betoniranja na temperaturama višim od 30° C i nižim od 5° C.

Jednostavno naručivanje betona

Sve gore navedeno u tekstu transportni beton “BINIS” kompanije pozicionira u jednu od najkorisnijih usluga koju možete iskoristiti prilikom vlastitih građevinskih radova, kako biste imali što bolji kvalitet, sa što manje komplikacija i potrošenog novca i dragocjenog vremena.

Share Button

BINIS d.o.o. Banja Luka

Adresa: Ul. Jovana Bijelića bb, Banja Luka, BiH
E-mail: info@binisbeton.com
Kontakt: +387 (0)51 389 300
Faks: +387 (0)51 389 310

ZASTUPNIK ZA CRNU GORU

Binis Montenegro ING d.o.o. Tivat
Adresa: Obala Stari Krašići br. 16, Tivat, Crna Gora
E-mail: binis.mne@gmail.com
Kontakt: +382 68 041 400;
+382 67 834 160;
+382 67 512 519