Kad se beton pravi po pravilima onda se pravi ovako

23.06.2020

Svi koji žele da sagrade kuću, objekat druge namjene, ili bilo šta drugo za šta se koristi beton, sasvim sigurno znaju da je najvažnije da on bude kvalitetan i dugotrajan. Evo, kako doći do tog cilja.

Upravo o tome iz kojih sirovina se dobija beton, koliko su one bitne za beton, kako prepoznati kvalitetan beton ali i o još mnogo toga, ekipa portala “Banjaluka.com” razgovarala je sa Vladimirom Đajićem, diplomiranim inženjerom građevinarstva, iz Kompanije “Binis d.o.o”.

“Mi kao kompanija trudimo se da poštujemo sve ono što je propisano. U principu, koristimo osnovne sirovine, a to su kameni agregat, hidraulična veziva-cement, mineralne i hemijske dodatke i naravno vodu”, kaže Đajić.

Najkvalitetniji kameni agregat

Kada je agregat u pitanju, nadaleko je poznato da je kameni agregat materijal, koji je najkvalitetniji i najbitniji za dobijanje dobrog betona.

“Mi od 2008. godine posjedujemo kamenolom na nalazištu “Dobrinja” na Manjači i proizvodimo sve frakcije potrebne za dobijanje kvalitetnog betona. U pitanju je krečnjački drobljeni agregat, koji se pokazao kao najbolja sirovina u smislu ugradljivosti, kvaliteta i svega ostalog što dolazi nakon eksploatacije betona”, kaže Đajić.

Kada je u pitanju cement, Đajić kaže da koriste cement iz Splita koji je u vlasništvu CEMEX-a, a kada je u pitanju voda, pored vode iz vodovoda, koriste i recikliranu vodu.

Važnost kvalitetnih sirovina za dobar beton

“Kvalitetne sirovine za beton su i najvažnije, zato što je beton kao materijal nezamjenjiv u građevinarstvu, ali opet, bitan je sam pristup u pravljenu i proizvodnji betona, posebno kada su u pitanju veliki projekti.”

Posljedice betona koji nije kvalitetan

Đajić kaže da posljedice betona koji nije kvalitetan mogu biti nezamislive.

“Kvalitetan materijal, odnosno beton, može višestruko produžiti vijek objekta, posebno kada se radi o objektima od visokog značaja”, naveo je Đajić.

Kada je u pitanju narudžba betona, ova kompanija ima poseban sektor koji se bavi komunikacijom sa investitorima, odnosno izvođačima.

“Kada su veće količine betona u pitanju, preko 200 metara kubnih, beton se može naručiti dan prije. Kada je sezona i kada su uslovi velike potražnje, onda se narudžba vrši dan do dva ranije”, naveo je Đajić.

On ističe da  Kompanija “Binis” posjeduje osam mješalica za beton i četiri pumpe, zbog čega mogu zadovoljiti svaki mogući zahtjev.

Zašto uzeti gotov beton?

“Posmatramo praksu u svijetu koja se dešava,a to je da se beton više nigdje ne pravi na licu mjesta. Razlog tome je taj da je kvalitet fabričke kontrole betona neuporediv u odnosu, na ono što se radi na licu mjesta”, ističe Đajić i dodaje da je drugi razlog ekonomski, a treći je brzina gradnje.

Šta nam je Đajić još rekao pogledajte u video prilogu u nastavku.

Share Button

BINIS d.o.o. Banja Luka

Adresa: Ul. Jovana Bijelića bb, Banja Luka, BiH
E-mail: info@binisbeton.com
Kontakt: +387 (0)51 389 300
Faks: +387 (0)51 389 310

ZASTUPNIK ZA CRNU GORU

Binis Montenegro ING d.o.o. Tivat
Adresa: Obala Stari Krašići br. 16, Tivat, Crna Gora
E-mail: binis.mne@gmail.com
Kontakt: +382 68 041 400;
+382 67 834 160;
+382 67 512 519